Leidse onderzoekers vonden afgelopen dagen duizenden plastic stengels van veegmachines waarmee fietspaden sneeuwvrij waren gemaakt. ‘Dit moet volgend jaar anders.’

Wekelijks vissen de Plastic Spotters afval uit de Leidse grachten, om te onderzoeken hoe vervuiling bij de bron kan worden aangepakt. Nu het water was dichtgevroren, vonden ze maandag en dinsdag duizenden gifgroene borstelharen op meer dan 140 kilometer aan fietspaden door de studentenstad.

 “De sneeuw was weg, maar we kregen er plastic voor terug”, zegt Auke-Florian Hiemstra, promovendus bij Naturalis Biodiversity Center. “Het veeg-plastic blijft nog vele honderden jaren achter in het milieu en kan een enorme impact hebben. Dit moet volgend jaar anders.”

Hiemstra vermoedt dat plastic van veegmachines ook in andere steden op straat achterblijft na de dooi. De gemeente Leiden erkende via Twitter dat de plastic stengels van sneeuwborstels afkomstig zijn.

Grasnetjes
Een ander project is gericht op de plastic grasnetjes, bedoeld als versteviging van het gras in het centrum van de stad. Sommige netjes komen onder de grond vandaan en laten los, waarna ze door de straten zwerven en in de grachten terechtkomen. Ze komen in vogelnesten terecht of drijven af naar zee, als ze niet tijdig worden onderschept. Volgens Hiemstra en Rambonnet gaat het alleen al in Leiden om miljoenen netjes.

“De veegborstelstengels worden, na de melding van de Plastic Spotters, opgeruimd door de gemeente. Maar de grasnetjes blijven zich verspreiden”, zegt Rambonnet.

16 februari 2021

Door: Onno Havermans
Bron:
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/de-sneeuw-is-gesmolten-maar-duizenden-plastic-borstelharen-van-veegmachines-blijven-nog-jaren-liggen~b2e9b3b0/

Leave a Reply

Graag meer informatie?